Meander * Eerder * De Dichter
pagina 1 van 1... 1
 
Rubriek waarin telkens één bekende dichter centraal staat

>
Erik Jan Harmens

Of het nou via de spiegel in zijn slaapkamer, een podium, een dichtbundel, VPRO-radio of een roman is: Erik Jan Harmens laat van zich horen. Dit keer via Meander.

>
Wiel Kusters

Wiel Kusters heeft een imposant oeuvre op zijn naam staan. Van recente datum is de dichtbundel Zielverstand, uit 2007, en in 2006 voltooide hij samen met Huub Beurskens In duizend kamers. Maarten Gulden sprak met hem over Komrij, kinderpoëzie en kritiek.

>
Maria Barnas
'Ik sta hier met mijn mond vol tanden. Op de kraan staan woorden in het Italiaans die ik niet meteen begrijp, wat van een alledaagse handeling als je handen wassen iets maakt om bij stil te staan. Niets is vanzelfsprekend', aldus Maria Barnas.

>
Tsead Bruinja
De website van Tsead Bruinja is te lezen in vele talen, van Nederlands tot Japans en Arabisch. Ook schreef hij bundels in het Fries, is hij op meerdere plekken op internet te vinden, en treedt hij vaak op in het buitenland. Poëzie kent voor Bruinja geen grenzen.

>
Victor Vroomkoning
'Dat ging vanzelf, dichter worden. Misschien word je als dichter geboren. Ik weet ook niet of ik dichter ben. Ik ben een dichterlijk mens', zegt Victor Vroomkoning, de stadsdichter van Nijmegen.

>
Hanz Mirck
Hanz Mirck debuteerde in 2002 met de dichtbundel Het geluk weet niets van mij, die genomineerd werd voor de C. Buddingh'-prijs. Voor zijn tweede dichtbundel, Wegsleepregeling van kracht ontving hij de J.C. Bloem-poëzieprijs. Meander sprak met hem over de prijswinnende bundel, het vertalen van poëzie en zijn nieuwe verslaving.

>
Vitalski
Vitalski is in Vlaanderen weliswaar een ware cultfiguur, in Nederland is de grote doorbraak tot nu toe uitgebleven. Meander sprak met de Antwerpse nachtburgemeester over poëzie en performance, de Johnny van Doorn-prijs en Jules Deelder.

>
Jannah Loontjens
Jannah Loontjens kan op een conferentie naar een lezing zitten luisteren en ineens een idee krijgen voor een gedicht. 'Wat dat betreft is poëzie net kruipolie: je kunt het niet buitensluiten. De zinnetjes kruipen je gedachten binnen.'

>
Ingmar Heytze
Ingmar Heytze, ooit door Komrij omschreven als 'een dichter die weigert entertainment en helderheid als vloekwoorden te beschouwen', behoeft nauwelijks introductie. In november 2006 verscheen zijn bloemlezing Het Beste en De Rest

>
DaniŽl Dee
'Een goed gedicht is als een gevaarlijke mix van cocaïne en LSD: reteverslavend en elke keer moet je weer terug willen keren naar die andere dimensie Ė hoewel poëzie natuurlijk wel stukken gezonder is.' Deze uitspraak geeft de poëtica van dichter Daniël Dee weer in een notendop.

>
Jane Leusink
Jane Leusink kreeg voor haar eerste bundel, 'Mos en gladde paadjes' uit 2003, de C. Buddingh'-prijs. In 2005 verscheen haar tweede bundel 'Erato'.

 
^    pagina 1 van 1... 1