Meander * Eerder * De Dichter * Jane Leusink
 
Jane Leusink

De poŽzie was er altijd al wel, maar Jane Leusink (Velp 1949) beschouwde zichzelf meer als een lezer en schrijven als een ver van haar bed show. Het heeft lang geduurd voordat ze, zoals zij dat noemt, een 'echt' gedicht schreef, een gedicht dat met taal gemaakt was, met woorden dus, en niet met emoties.
De eerste 'echte' zin heeft ze niet eens zelfbedacht en hoorde ze op de radio: Het is rustig hier op dit eiland.
Die zin staat nu in 'Alleen geen rood', een van de gedichten in de bundel 'Mos en gladde paadjes' (2003) waarvoor ze de C. Buddingh'-prijs ontving. In 2005 verscheen haar tweede bundel 'Erato'. Beide bundels zijn verschenen bij uitgeverij MozaÔek.

Ze heeft een nogal ambachtelijke opvatting van poŽzie. Het millimeteren met taal, het zoeken naar mooie, krachtige woorden is wat ze het liefste doet, al vindt ze ook dat een dichter wat te vertellen moet hebben: 'Er moet wel ziel in je woorden zitten, trouwens ook avontuur, spanning en geheimzinnigheid. En humor!'
Gedichten van haar hand stonden in de tijdschriften Liter, Noachs Kat, Opspraak, De PoŽziekrant en Raster, in bloemlezingen als Komrij's 'Nederlandse poŽzie van de 19de t/m de21ste eeuw in 2000 en enige gedichten' (2004), 'PoŽtisch Amsterdam' (De Kleine Uil 2005) en 'Nooit te vangen met haar eigen pen' (PoŽziecentrum Gent 2005), verder in de fotografische ontdekkingstocht 'Verborgen Terreinen' (Aurora Borealis 2005). Ze zat in de jury van Doe maar dicht maar (2005), de Jan Boer-poŽzieprijs (GGZ-Groningen 2005) en het Belcampo-stipendium (2006).

Jane Leusink woont in Winsum in de provincie Groningen. Ze heeft Nederlandse Taal- en Letterkunde gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en daar les gegeven aan het Spinozalyceum. Na haar vertrek naar de provincie Groningen (1979) was ze onder meer werkzaam als studiebegeleider Cultuurwetenschappen bij de Open Universiteit. Daarnaast studeerde ze vier jaar kunstgeschiedenis. In 1995 richtte ze haar eigen taaladviesbureau op. In dat kader zorgde ze voor de uitgave en tekst van 'Koken op het Hogeland' dat in 1999 werd uitgekozen als een van de 'Best Verzorgde Boeken' van dat jaar. Haar culinaire belangstelling heeft er toe geleid dat ze momenteel mede-eigenaar is van twee bedrijven, waarvan het Schathoes Verhildersum in Leens een Michelinster heeft.

naar de gedichten van Jane Leusink


[gepubliceerd: 14 maart 2006]
 
^    >