Meander * Eerder * Dichters * Floor Buschenhenke
 
Floor Buschenhenke
door Sylvie Marie

Floor Buschenhenke is redactielid van het tijdschrift Lava Literair. Nog niet zo lang geleden kreeg zij van het tijdschrift Hollands Maandblad een schrijfbeurs voor haar poëzie. Daarnaast won zij dit jaar de VU-Podium Poëzieprijs.

In je bio op je website www.woordheks.nl staat het volgende: 'vertrok uit Groningen om AiO psycholinguïstiek te worden in Tilburg' Wat is dat in hemelsnaam?
AiO staat voor 'Assistent in Opleiding'. Dat is een vage naam voor het doen van promotieonderzoek. Ik was dus onderzoeker in de psycholinguïstiek. Mijn onderzoek ging over hoe tweetalige kinderen bepaalde morfologisch complexe woorden leren en hoe ze die woorden in hun hoofd opslaan. Vandaar het 'psycho' in 'psycholinguïstiek'. Ik heb het project niet afgemaakt. Ik vond de eenzaamheid van het onderzoekswerk erg zwaar, te zwaar. Ik kreeg steeds sterker het idee dat er helemaal niemand zat te wachten op mijn proefschrift en verloor mijn interesse in het project. Na anderhalf jaar ben ik gestopt. Ik ben toen op zoek gegaan naar werk bij een uitgeverij, heb een tijdje bij een medische uitgeverij gewerkt, de masteropleiding 'redacteur/editor' aan de Universiteit van Amsterdam gedaan, en nu ben ik redactieassistent bij een uitgeverij. Inhoudelijk geen zware of enerverende baan, maar ik vind het wel interessant om te zien hoe het eraan toe gaat. En later word ik toch het liefst én schrijver én uitgever, dus dit is een heel nuttige ervaring.

Je kreeg een schrijfbeurs van Hollands Maandblad. Wat houdt dat precies in?
In 2005 werden een paar gedichten van mij in Hollands Maandblad gepubliceerd. Elk jaar kiest de redactieraad van dat blad een debutant of beginnende schrijver uit die in het tijdschrift proza, poëzie of essayistiek heeft gepubliceerd, om hem of haar een schrijversbeurs te geven. Met het geld van die beurs kun je dan tijd vrijmaken om te schrijven en de resultaten daarvan stuur je naar het blad als kopij. Volgend jaar kiezen ze weer drie nieuwe mensen die ze aanmoedigen met deze beurzen.

De erkenning betekent vast veel voor je. Hoe kwam je overigens op het idee om naar Hollands Maandblad te sturen? In andere tijdschriften staat namelijk niet zoveel van je.
Ik stuur niet zo vaak kopij naar tijdschriften, misschien twee of drie keer per jaar. Vaak hoor je er niks meer van of krijg je na een half jaar een afwijzing. Zonde van de tijd. Kan ik beter aan het schrijven besteden. Hollands Maandblad vind ik een mooi tijdschrift. Eigenzinnig. De hoofdredacteur had me een mail gestuurd met het heugelijke nieuws dat ik die beurs had gekregen. Ik zat toevallig net achter de computer toen die mail binnenkwam. Meteen teruggemaild: 'Echt waar??!!' Ik heb het mailtje die avond wel tien keer gelezen, denk ik. De beurs is bedoeld als aanmoediging en zo heeft het voor mij ook wel gewerkt. Ik heb er iets meer vertrouwen in mijn eigen kunnen door gekregen en op feestjes kan ik er ook indruk mee maken. (lacht)

Soms lijken de gedichten zich af te spelen in een andere wereld. Kijk maar naar 'zolder' met bijvoorbeeld 'omgekeerd geluid van steeds meer deuren'. Is het de bedoeling om een andere wereld te scheppen?
Poeh. Nee, ik benader het schrijven van gedichten vanuit het instinct dat er al iets is wat nog gelokt en gevangen kan worden. Iets wat je vanuit je ooghoeken ziet, als een schim. Dat is mijn bedoeling. Als ik iets begin te schrijven op basis van een idee, verandert dat idee vaak tijdens het schrijven. Alsof het een eigen wereldje wil vormen. En dan maar weer een nieuw gedicht beginnen. 'Zolder' is trouwens gebaseerd op een serie dromen die ik had.

Als ik het goed begrijp: geen bedoeling, maar steeds per ongeluk. Het schrijven zelf, wat stimuleert je daar dan toe?
Die vraag kan ik niet goed beantwoorden, ben ik bang. Ik weet niet waarom ik schrijf. Ik schrijf gewoon. Ik kan wel de goede kanten van het schrijven noemen hier, maar die zijn niet de reden dat ik schrijf. Voor mij is kunst een gebied waar je niet in termen van doel en middel hoeft te denken. Het is een soort serieus spel, niet vrijblijvend maar ook niet vatbaar voor 'nuttigheidsdenken'. Het heeft geen verantwoording nodig. Ik hoop dat lezers betekenis toekennen aan mijn teksten, maar dat is niet waarom ik schrijf.

Zijn er plannen om je gedichten uit te geven?
Bij mijzelf wel, maar ik heb nog geen uitgever. Ik heb nu bijna een manuscript klaar voor een hele bundel.

Je maakte al eens een bundeltje gedichten in eigen beheer. Waarom?
Ik las wel eens gedichten voor publiek. Soms vroeg iemand na afloop of ze nog ergens na te lezen waren. Eerst gaf ik dan de A4-tjes mee die ik bij me had. Ik bedacht dat het goed zou zijn om een echt boekje te kunnen geven, als zelfpromotie. En het is ook gewoon leuk om boeken te maken. Ik werk bij een uitgeverij en zou me graag verder ontwikkelen als redacteur, naast het schrijven dan.

Wat doe je zoal naast gedichten schrijven? Heb je nog hobby's?
Nee, ik moet eerlijk zeggen dat ik een vrij hobbyloos bestaan heb. Ik heb wel veel interesses, maar daar lees ik over, daar doe ik niets voor. Schrijven is een hobby, maar lezen is noodzaak voor me.

Je bent ook hoofdredacteur van Lava. Wat is het leukste aan die job?
Zorgen dat ideeën uitgevoerd worden en ingezonden teksten toegankelijk worden voor onze lezers. Als de nieuwe Lava wordt afgeleverd door de drukker en ik die doos opendoe. En de rest van de redactie, die is ook leuk! Begin dit jaar hadden we het erover een schrijfwedstrijd te organiseren en op zondag 5 november was de uitreiking. We hebben veel hele goede verhalen toegestuurd gekregen, en Elsbeth Etty en Abdelkader Benali zaten in de jury. We hebben een mooi themanummer gemaakt dat bijna af is.

Leer je er veel nieuwe poëzietalenten kennen?
Ja. Vorig jaar publiceerden we gedichten van Ruth Lasters, waar ik erg van onder de indruk was. Ze heeft net haar eerste roman gepubliceerd, Poolijs. Van afgelopen jaargang: Mark van der Schaaf, en Michel Dijkstra.

Samenstelling: Sylvie Marie

naar de gedichten van Floor Buschenhenke


[gepubliceerd: 16 november 2006]
 
^    >