Meander * Eerder * Dichters * A.H.J. Dautzenberg
 
'Een onrustige geest'
door Bouke Vlierhuis

A.H.J. Dautzenberg studeerde economie en letterkunde. In het dagelijks leven is hij tekstschrijver, columnist, journalist en communicatieadviseur. Hij tekent cartoons, maakt emblemata en publiceert verhalen onder de naam Troy Titane. Daarnaast is hij deze maand zijn eigen uitgeverij begonnen en schijnt hij nachtburgemeester van Tilburg te zijn. De poëzie van Dautzenberg zit vol humor maar is tegelijk melancholisch van toon. De dichter lijkt zich voornamelijk te hebben voorgenomen de taal bij kop en kont te pakken en haar zo ver mogelijk uit te wonen. Waar het over gaat, dat mag de lezer lekker zelf uitzoeken.

Econoom, communicatieadviseur, uitgever, nachtburgemeester van Tilburg, cartoonist, columnist, dichter... Wie is nou de echte Anton Dautzenberg?
Ik heb een onrustige geest en vind het fijn om op verschillende borden tegelijk te schaken.

Heb je het dan niet vreselijk druk?
Mijn werk probeer ik zo efficiënt mogelijk op te pakken, zodat ik genoeg tijd over houd voor mijn passies: literatuur, muziek en film. En dat lukt prima. Tel daar bij op dat ik geen televisie kijk en alleen woon, en de zee van ruimte openbaart zich.

Nachtburgemeester van Tilburg, wat houdt dat in?
Niks. Het is een grap waar vrijwel iedereen is ingetrapt. De inauguratie bood mij de mogelijkheid om met een paar muzikale vrienden op te treden. Samen met hen had ik de miniopera Dis gecomponeerd, gebaseerd op de stad van de pijn uit Dante’s Hel. Het was mijn debuut als 'zanger'. Mijn podiumbijdrage bestond uit krijsen, grunten, schreeuwen en fluisteren. En mijn arm opensnijden met een scheermesje. Daarna was het nachtburgemeesterschap voor mij afgelopen.

De drie gedichten bij deze rubriek: hoe en wanneer zijn ze ontstaan en waar haalde je je inspiratie vandaan?
Het zijn drie relatief recente gedichten. Mijn gedichten ontstaan meestal heel spontaan. Ik lees of hoor bijvoorbeeld een woord of zin die mij prikkelt. Of ik probeer mijn gevoel te verwoorden. De vorm ontstaat gaandeweg, vrij organisch. Ik gebruik geen mallen.

Je noemt Gerard Reve je grote held. Zijn er nog andere dichters die je bewondert of die jou beïnvloed hebben?
Het kinderlijke, naïeve in het werk van Jan Hanlo spreekt me bijzonder aan. En van Slauerhoff de wijze waarop hij zijn levenspijn verwoordt. Van de hedendaagse dichters ben ik wel gecharmeerd van Mark Boog en Ilja Leonard Pfeijffer. Maar Gerard Reve blijft de grootste.

Zou je zeggen dat je als dichter een aantal vaste thema's hebt?
Ja. Maar welke dat zijn, moeten de lezers er zelf maar uit destilleren. Te veel uitleg van de dichter ontkracht de rol van de lezer. Het is juist mooi als er verschillende interpretaties ontstaan. Dat die eventueel afwijken van mijn intenties is daaraan totaal ondergeschikt. Door in interviews hun gedichten tot in detail uit te leggen, nemen veel dichters de lezer niet serieus – en dus in feite ook zichzelf niet.

Op onze vraag wat poëzie voor jou betekent, antwoordde je : 'Vrijheid en masturbatie'. Verklaar je nader.
Als ik dicht voel ik me vrij. Ik kan me losmaken van het dagelijks leven, met al zijn vermoeiende, eeuwenoude, vanzelfsprekende connotaties. En dichten is natuurlijk een gesublimeerde vorm van masturbatie, zelfbevlekking.

Je publiceerde in 2004 een interviewbundel over de dood. Heb je plannen voor nog zo'n project?
Ik ben met verschillende projecten bezig. Het belangrijkste op dit moment is Jonquai & Lazfartze, een reeks boekjes die alludeert op de beroemde Wipneus en Pim-reeks. Ik schrijf, mijn vaste cartoonist Bandirah illustreert.

Wat zijn je ambities als dichter en kunnen we binnenkort een bundel verwachten?
Ik ben een eind op weg met een bundel, maar ik durf die nog niet aan te bieden. Het dichten beschouw ik als mijn meest kwetsbare kant. Nou vooruit, de werktitel: Artistieke vrouwen en andere mannengedichten. Of misschien wordt het toch Campingzwart.

Je hebt sinds 1 januari een eigen uitgeverij, 'De Blauwe Bloem'. Wat voor soort boeken ga je uitgeven?
Ik maak het me gemakkelijk: kijk op www.deblauwebloem.nl.

Samenstelling: Bouke Vlierhuis

naar de gedichten van A.H.J. Dautzenberg


[gepubliceerd: 10 januari 2007]
 
^    >