Meander * Eerder * Dichters * Estelle Boelsma
 
Interview met Estelle Boelsma
'Woord, idee en beeld'
door Gerben de Ruiter

Estelle Boelsma (1971) is dichter en beeldend kunstenaar en studeerde taal- en kunstfilosofie. Ze publiceerde gedichten in tijdschriften als De Revisor, De Brakke Hond, Lava en Meander. Bijna een jaar geleden, in het voorjaar van 2006, richtte ze samen met Edwin Fagel blue-turns-grey op, een e-zine over beeldende kunst, poëzie en literatuur.

Je bent taal- en kunstfilosoof, beeldend kunstenaar én dichter, dat roept bij mij de associatie op met de Homo Universalis uit de Renaissance.
Homo Universalis? Ik heb nooit gekozen voor één medium, of mij er aan één kunnen vastleggen. Ik werk meestal aan verschillende dingen tegelijkertijd. Poëzie vloeit vaak over in beeldend werk, meestal foto's of film. Ook vice versa: ze gaan hand in hand. Uiteindelijk zie ik de verschillende media wel als autonoom 'ding' en heeft het een het ander niet nodig. Ze vormen geen aanvulling op elkaar.

Welke oervraag schuilt er achter jóuw poging de wereld te duiden?
Er schuilt geen oervraag in mijn werk. Of dit nu mijn poëzie of kunst betreft, ik geloof niet in de heilige idee van de zogenaamde 'noodzaak' of het 'moeten'. Mijns inziens wordt dit nogal opgeblazen, overschat en opgehemeld. Misschien is dat wel een vorm van Nederlands calvinisme. Ik vind het een verwerpelijk en overgeromantiseerd idee.

Welke overeenkomst is er tussen het woord, de idee en het beeld?
Ik geloof dat woord, idee en beeld onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het woord is de gemeenschappelijke deler. Ik verbaas me over woorden: dat is meestal de basis voor een beeldend werk of gedicht. Zonder woorden zou ik de wereld niet kunnen duiden. Dan zou ik verzanden in een kakofonische chaos van beeld, geluid en emotie. Gedichten staan dichter bij me dan beeldend werk.

Welke poëzie brengt jou in roering?
Todesfuge van Paul Celan.

Welke plannen heb je momenteel met je kunst, en in het bijzonder met je poëzie?
Wat de toekomst betreft heb ik mij voorgenomen om me voornamelijk te concentreren op poëzie. Het grootste nadeel van het werken met diverse media is dat je de kern vaak niet raakt. Die versnippering werkt me tegen.


naar de gedichten van Estelle Boelsma


[gepubliceerd: 22 februari 2007]
 
^    >