Meander * Eerder * Dichters
pagina 1 van 1... 1
 
Rubriek waarin telkens één dichter centraal staat

>
Adri Slomp

Dichten is voor Adri Slomp vooral een intense manier van kijken. Zoals naar Amsterdam-Noord waarvan ze stadsdeeldichter is. Sinterklaas en Miss Noord moeten het echter zonder haar dichttalent stellen.

>
Ellen van de Corput
Ellen van de Corput studeert sinds september literatuurwetenschap in Utrecht. Vorig jaar wist ze door te dringen tot de finale van Write Now! met lieflijke poëzie met een scherpe rand. Jeroen Dera voelde haar aan de tand, op zoek naar de ideeën achter de gedichten van deze francofiele Brabantse.

>
Marnix Speybroeck
Marnix Speybroeck was zijn hele werkend leven leraar en maatschap-pelijk en politiek actief.
Hij woont in een landelijk dorpje vlakbij Gent, waar hij enkele schapen verzorgt, een paar geitjes, vier poezen, een ondefinieerbaar aantal kippen en een gans die hem niet mag.

>
Frank Simkens
Frank Simkens is copywriter, dichter en prozaschrijver. 'Poëzie, dat is een boog spannen en dan maar blijven schrappen. Die gebaldheid maakt het hanteerbaar voor mij. Het is ook vaak een momentopname. Je hoeft je niet bezig te houden met de vraag hoe tandenborstels eruit zagen in 1950.'

>
Bernard De Bruyckere

Bernard de Bruyckere: 'ik verpak het alledaagse niet, ik verpak godverdomme, helegans, nul de botten, niet de kloten, niets! het wordt me van bij het ochtendgloren door de rauwe strot geramd en ofwel blijf ik er een beetje kokhalzend in stikken (...)

>
Gert de Jager

De poëzie van Gert de Jager is een kristalhelder raadsel. Jeroen Dera ondervroeg De Jager en kwam tot de verrassende ontdekking dat niet iedere dichter nog streeft naar een debuutbundel.

>
Wouter Steyaert
Wouter Steyaert publiceerde zijn poëzie in diverse tijdschriften en won enkele prijzen, waaronder de HC-Trofee 2007. Recent kreeg hij nog een eervolle vermelding bij de Basiel De Craeneprijs voor debutanten. Reden voor Sylvie Marie om hem te interviewen.

>
Erwin Evens

Erwin Evens: 'Ik schrijf eerder vanuit een idee of overpeinzing die uit wetenschap-
pelijke nieuwsgierig-
heid ontstaat. Zo las ik bijvoorbeeld ergens dat ons geheugen ten vroegste pas vanaf de leeftijd van twee jaar gevormd wordt. Zoiets fascineert me.'

>
Thierry Deleu

Thierry Deleu beweegt zich vanaf de jaren zestig op een breed literair vlak. Hij schreef leerboeken voor het beroepsonderwijs, biografieën, romans en eigenzinnige essays over schrijvers en letterkundige kwesties. De Vlaming is echter vooral bekend als dichter.

>
Delphine Lecompte
Verwacht van Delphine Lecompte geen zalvende woorden. Ze sleept je mee door haar treurnis, vuiligheid en frustraties. Of, zoals auteur Peter Markus zegt: 'Lecompte is a female Charles Bukowski, a hornier Henry Miller (...). Meander sprak met deze eigenzinnige femme fatale.

>
Trijntje Gosker
'Met poëzie kun je een situatie belichten vanuit een ander perspectief en de lezer op andere gedachten brengen en de geest openen voor nieuwe inzichten. De lezer kan niet meteen zeggen dat hij weet wat er staat, want dat staat er niet', aldus Trijntje Gosker.

>
Ben Huizinga
Ben Huizinga publiceerde in Meander Magazine eerder al een verhaal. Sylvie Marie interviewde hem over zijn gedichten, want ook die zijn bijzonder. De jury van WriteNow noemde ze ooit 'ontoegankelijk', Huizinga houdt het liever op 'experimenteel'.

>
Bouke Vlierhuis
Bouke Vlierhuis wil steeds met taal goochelen en klooien, er dingen mee bouwen die er nog niet waren: 'Zolang ik me kan herinneren heb ik een fascinatie niet voor wát er gezegd wordt, maar hóe het gezegd wordt en waarom het zo gezegd wordt.'

>
Hein Walter
Hein Walter is een veelzijdig mens. Dichter, beeldend kunstenaar, maar ook docent, conservator en websitebouwer. Veel van zijn gedichten komen in opdracht van anderen tot stand.Hebben we hier van doen met een heuse brooddichter?

>
Edward Hoornaert
Edward Hoornaert schrijft beeldende poëzie waaraan Shklovski zijn vervreemdings-theorie had kunnen demonstreren. Wie Hoornaerts gedichten leest, aanschouwt een treffen van Faverey en Leopardi. Jeroen Dera vroeg hem naar zijn voorkeuren, werkwijze en meer.

>
Wilma van den Akker
Voor dichteres Wilma van den Akker is Lucebert een grote inspiratiebron: 'Wat mij in zijn werk zo aanspreekt is 'het schone en het voze'. Als ik zijn gedichten lees en vooral hardop lees, gaan de woorden en zinnen vanzelf in mijn hoofd dansen en wil ik zelf ook dichten'.

>
Joren Sanders
Joren Sanders (18) kwam al vroeg in aanraking met poëzie. Aan gedichten schrijven, dacht hij echter niet. 'Het besef dat 'gewone' mensen ook poëzie schreven en dat ik dat dus ook kon, kwam pas ongeveer twee jaar geleden. Dat was op Gedichtendag.'

>
Dirk Vekemans
Een stemmetje sluipt in het betoog. Het zoemt parmantig, het weet wel beter. Wat zoemt het? Het zoemt: 'Neen. De tijden zijn zelden zo duidelijk geweest. Wij mensen, wij stemmetjes, wij zijn verward.' Een interview met het digitale alter ego (van) dichter Dirk Vekemans.

>
Liesbeth V. Hafenrichter
Liesbeth V. Hafenrichter over het dichterschap: 'Terwijl ik zie hoe mensen zo veel en zo snel mogelijk proberen te werken, haal ik steeds weer de vaart uit mijn leven door al dat overdreven observeren en betekenis geven aan dingen die een ander niet eens opmerkt'.

>
Wout Joling
Wout Joling: 'Ik heb zojuist een gedicht geschreven, dat begint met de regel 'de veronderstelling is een fiets'. Daarin zie je een 'topje hoofd' dat zich achter een maïsveld voortbeweegt, alsof er een fietser rijdt. Maar wie zegt dat er een fiets onder dat hoofd zit?'

>
Jennifer Kesteleyn
'Volgens mij worden mijn gedichten het beste een aantal keer herlezen om begrepen te worden. Het is zoals mijn literaire docent zegt: mijn gedichten zijn zoals een oester die na herhaaldelijk lezen langzaam haar glinsterende parel laat zien,' aldus Jennifer Kesteleyn.

>
Michel Krott
Van Michel Krott verscheen onlangs de eerste echte dichtbundel, Apologie van een nietsnut: 'De bundel draagt deze titel omdat er het besef uit doorklinkt dat poëzie in wezen nutteloos is; je kunt er tegelijkertijd het verlangen naar een rechtvaardiging van het schrijven in lezen.'

>
Laura Tack
"Een goede dichter is in staat om de taal om te buigen, om met woorden eigen composities te maken die via associaties bij de lezers een ervaring oproepen. De lezer herkent zich in de ervaring." Dat is voor de 18-jarige Laura Tack de kracht van poëzie.

>
Karin Doornik
Poëzie is voor Karin Doornik het reizen van de geest door de tijd en de wereld. 'Door middel van taal schep je je eigen universum, waarin je kunt doordringen tot onbekende gebieden, vaak tot je eigen verrassing.'

>
Hedwig Selles
De Zwolse dichteres Hedwig Selles publiceerde al in tal van tijdschriften, waaronder Meander. In het najaar komt haar tweede bundel uit. 'Ik ben er nu al trots op en word er gelukkig van. Maar niet al te gelukkig. Want dat is de dood in de pot voor de poëzie.'

>
Cyriel Vermaelen
Cyriel Vermaelen wil een film zien wanneer ze poezie leest: "Tijdens mijn studie in Amsterdam kwam ik in aanraking met de poëzie van Charles Bukowski. Ik wist niet wat ik zag en las. Die man schreef exact zoals ik het wilde lezen." Ze stuurde een paar 'kortfilms' naar Meander.

>
Bert Lema
Bert Lema schrijft opvallend compacte en krachtige poëzie die tegelijk heel eenvoudig en heel spiritueel is. Hij maakt veelvuldig gebruik van dialectwoorden en van de ge en uw vorm, wat voor- en tegenstanders kent. Vooral voor Nederlanders klinkt dat soms raar.

>
Eric van Loo
Dichter en psycholoog Eric van Loo (1957) publiceert gedichten en gedachten over poëzie op zijn website www.eenlegetafel.nl. Antoinette Sisto schoof bij hem aan voor een gesprek over poëtica, inspiratie en de invloed van oudere dichters.

>
Koos Hagen
Lang voordat Koos Hagen aan een baan dacht, was hij al bezeten van taal: 'Soms kwam dat in de buurt van dronkenschap, veelal veroorzaakt door liefde en literatuur. Dat heeft niet alleen mijn studiekeuze bepaald, maar ook mijn manier van werken'.

>
Anne Büdgen
Anne Büdgen is student dramaschrijven en leest en schrijft zich helemaal te pletter. 'Ik schreef altijd al en zal dat ook altijd blijven doen. Toch, het is een luxe vier jaar lang je leven zo in te richten dat je zoveel mogelijk met dat schrijven bezig kunt zijn'.

>
Estelle Boelsma
Dichter en beeldend kunstenaar Estelle Boelsma kan zonder woorden de wereld niet duiden: 'Dan zou ik verzanden in een kakofonische chaos van beeld, geluid en emotie'.

>
Peter van Galen
Heel af en toe duikt er zomaar vanuit het niets een talent op. Peter van Galen bijvoorbeeld. Nog nooit van gehoord? Dat kan. Toch schrijft deze jongeman aantrekkelijke en toegankelijke gedichten met een zekere onbestemdheid die ze tot echte poëzie maakt.

>
Bo Vanluchene
Bo Vanluchene is pas achttien en al volop bezig met een poëziecarrière. 'Dat jonge, opkomende dichters vaak meisjes zijn, is inderdaad opvallend. Jongens nemen op die leeftijd misschien liever een gitaar vast.'

>
Antoinette Sisto
Wanneer Antoinette Sisto als kind in een vreemd huis logeerde, fantaseerde ze hoe haar leven eruit zou zien als ze er zou wonen: 'Kijkend vanuit dat raam, met dat uitzicht. Alsof dat huis een doorkijkspiegel was.'

>
Bonne Postma
Hij treedt op als slamdichter en wil daarbij nog wel eens een stukje rappen. Meer vertelt het web ons niet. Hij stuurde Meander drie indrukwekkende gedichten, dus zochten we uit wie Bonne Postma nu eigenlijk is.

>
Tamara Binken
Tamara Binken, veertien jaar en nu al publicaties in onder andere Meander, Krakatau en De Brakke Hond. Hoe krijgt ze dat voor elkaar?

>
A.H.J. Dautzenberg
De dichter A.H.J. Dautzenberg lijkt zich voornamelijk te hebben voorgenomen de taal bij kop en kont te pakken en haar zo ver mogelijk uit te wonen. Waar het over gaat, dat mag de lezer lekker zelf uitzoeken.

>
Geralt Wolterbeek
Geralt Wolterbeek begon vijf of zes jaar geleden met dichten. Hij zat met zijn beeldende kunst op een dood spoor: 'De stapels schilderijen groeiden, maar het kon me niet echt meer raken. Dat moest anders. Vraag me niet waarom, maar ik dacht: laat ik het eens opschrijven'.

>
Onno Kosters
Onno Kosters (1962) is dichter, keeper, redacteur en vertaler van onder anderen Samuel Beckett, Weldon Kees en Simon Armitage. Hij publiceerde zijn gedichten in tijdschriften als De Brakke Hond, Raster en De Revisor en debuteerde in 2004 met de bundel Callahan en andere gedaanten.

>
Guido de Bruyn
Guido de Bruyn (1955) vertaalde sonnetten van Shakespeare en publiceerde zijn eigen gedichten onder meer in De Brakke Hond en Yang. In 2004 debuteerde hij bij Uitgeverij P met de sprankelende bundel Het achterwerk van het geluk.

>
Arjen van Meijgaard
Arjen van Meijgaard (1973) schreef op de middelbare school hart-
verscheurende gedichten, was een jaar straatmuzikant in Parijs en speelt viool. En staat nu in Meander

>
Yi Fong Au
Yi Fong Au is 17, maakt eigenzinnige gedichten, won voorlopig enkel wat faam bij een voorronde van WriteNow, maar werd al meteen opgemerkt door uitgeverij Prometheus.

>
Floor Buschenhenke
Floor Buschenhenke is redactielid van het tijdschrift Lava Literair. Nog niet zo lang geleden kreeg zij van het tijdschrift Hollands Maandblad een schrijfbeurs voor haar poëzie. Daarnaast won zij dit jaar de VU-Podium Poëzieprijs.

>
Ruth Lasters
Ruth Lasters publiceerde poëzie in tijdschriften als Het liegend konijn en in de bloemlezing Op het Oog, 21 dichters voor de 21ste eeuw. Kort geleden verscheen haar haar romandebuut Poolijs bij uitgeverij Meulenhoff/Manteau.

>
Lies Van Gasse
Sinds ze als finaliste eindigde in de Meander jongerenwedstrijd hoorden we relatief weinig van schrijfster en beeldend kunstenares Lies Van Gasse. Tijd voor een hernieuwde kennismaking.

>
Vicky Francken
Vicky Francken uit Boxmeer is pas 17 jaar, maar nu al laat ze zich in de poëziewereld flink opmerken. Dit niet alleen in wedstrijden, maar ook in literaire tijdschriften.

>
Kees Hermis
Voor Kees Hermis (1941) is poëzie schrijven een vorm van leven geworden. Hij is een bevlogen, gevoelvol en conscentieus dichter.

>
Kris Lauwereys
Kris Lauwereys won al meerdere poëziewedstrijden en ook in literaire tijdschriften sijpelt zijn naam langzaamaan door.
"Er zijn net zo goed van die dagen dat ik door mijn gedichten blader en ze plots zo naakt en onvolmaakt lijken. Ergens vind ik dat gevoel niet eens zo slecht."

>
Jan de Bas
Jan de Bas (1964) is historicus en dichter. Naast wetenschappelijke publicaties verschenen er van zijn hand ook verscheidene dichtbundels voor volwassenen en kinderen.

>
Els Moors
Els Moors (1976) studeerde eerst in Gent, maar verhuisde later naar Nederland om er verder te studeren. Ze publiceerde al gedichten in o.a. Yang, Pampus en Krakatau. Haar debuut Er hangt een hoge lucht boven ons werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs.

>
Froukje van der Ploeg
Froukje debuteerde in Hollands Maandblad en kreeg in 2004 van dit blad de schrijfbeurs voor poëzie. In 2006 verscheen haar debuutbundel Kater.

>
Alexis de Roode
Alexis de Roode (1970) debuteerde vorig jaar met Geef mij een wonder (Uitgeverij Podium). De bundel behaalde in het kader van de Publieksprijs voor de Beste Dichtbundel van 2005 een derde plaats en is genomineerd voor de C. Buddinghprijs.

>
Karlijn Groet
Een 'literaire borderliner' die zeer regelmatig op het podium staat.

>
Cor Gordijn
Cor Gordijn, docent filosofie en Frans, publiceerde onder meer in Hollands Maandblad en De Brakke Hond, en won de Hollands Maandblad Schrijversbeurs 2002/2003 in de categorie poëzie.

>
Sofie Verdoodt
Sofie Verdoodt viel met haar gedichten al meerdere malen in de prijzen. Een kort interview en een aantal gedichten.

Zie ook:


Mals groen is een rubriek met verse dichters = (meestal) jonge, nog onbekende dichters. De rubriek wordt samengesteld door Annette van den Bosch.
Centraal stonden tot nu toe: Frédéric Leroy, Erik Verhaar, Floris Schillebeeckx, Reine de Pelseneer, Boudewijn Rikmenspoel, Katrijn Jonckheere, Renée Luth, Bas van Kempen, Peter Wullen, Hanneke van Eijken, Frank de Vos, Annelein Pompe en André Heijnekamp.


Eerder verschenen in Meander de volgende rubrieken, waarin ook telkens één dichter centraal stond.

Podium was een maandelijkse rubriek in Meander Magazine over/met vernieuwende poëzie van dichters die gewoonlijk vaak op een podium stonden. Elke keer stond één dichter centraal en hij/zij mocht bepalen wie de volgende keer aan de beurt was.
In Podium stonden in de periode 2004 t/m voorjaar 2006 achtereenvolgens centraal: Lucas Laherto Hirsch, A.C.G. Vianen, Sven Ariaans, Jet Crielaard, Pim te Bokkel, Olaf Risee, Arnoud Rigter, Bernhard Christiansen, Caroline Kramer, Hélène Gelèns, Tjitske Mussche, Jan-Willem Anker, Thomas Möhlmann, Joost Baars, Kees van Houte en Samuel Vriezen.

In het jaar 2000 verschenen er extra afleveringen van de e-mailkrant van Meander, de zogeheten woensdagedities, met daarin werk van "hedendaagse dichters". In feite ging het om bekende dichters. Er waren achtereenvolgens edities rondom: H.C. ten Berge, Tonnus Oosterhoff, Erik Menkveld, Willem van Toorn, Patty Scholten, Gerrit Krol, Arjen Duinker, Robert Anker en Anton Korteweg.
 
^    pagina 1 van 1... 1