Meander * Eerder * Interviews
pagina 1 van 3... 1 2      3
 
>
Peter Winnen
Peter Winnen maakte in de jaren tachtig faam als wielrenner. Maar Winnen is ook een uitstekend schrijver en dol op poëzie. Sander de Vaan sprak met hem over het 'D-woord', soigneren, 'ut', veterinairs en andere zaken.

>
Ik heb helemaal niets van de 'kunstenaar'
Nu de honderdste Klassieker binnenkort verschijnt op het wereldwijde web, is het moment daar om de aanstichter van al dit moois, Meandermedewerker Joop Leibbrand, te interviewen. Sander de Vaan had een gesprek met hem.

>
De fraaie toevalligheid die het leven is
Generaal Juan Carlos Rodríguez Búrdalo werkt bij de crisisstaf van de Spaanse premier Zapatero. Maar hij schrijft ook gedichten. Sander de Vaan sprak met een bijzonder man met een voorkeur voor weemoedige teksten en een obsessie voor het verstrijken van de tijd.

>
Fleur Bourgonje
Binnenkort verschijnt bij de Arbeiderspers de nieuwe roman van Fleur Bourgonje. Stromboli is een indrukwekkend verhaal geworden over drie uiteenlopende vrouwen wier levens een ingrijpende wending nemen. Sander de Vaan interviewde de schrijfster over leven en liefde op een klaarwakkere vulkaan.

>
Noa
Ze vertolkte de titelsong van La vita è bella en trad op in Olympia, het Witte Huis, de Carnegie Hall en Carré. Toch is Noa nog steeds niet wereldberoemd in Nederland en Vlaanderen. Meander sprak met haar over poëzie, witregels, water en het leven.

>
Morten Søndergaard
De Deense dichter Morten Søndergaard (Kopenhagen, 1964) is te gast op het komende Poetry International Festival (16-22 juni). Sander de Vaan sprak met hem over dichten, dijken, taalscheuren, 25 vulkanen, 12.314 aardkorsten en nog veel meer.

>
Danie Marais
De Zuid-Afrikaanse dichter Danie Marais (1971, Kimberley) is te gast op het komende Poetry International Festival (16-22 juni). Sander de Vaan sprak met hem over poëzie, boze pianistes, dichtende Toearegs, talen in de verdrukking en nog veel meer.

>
Hendrik Carette
Yves Joris kocht onlangs op een vlooienmarkt Pijn en puin verdwenen, een bloemlezing uit 1965, samengesteld door Werner Cranshoff. Tussen namen als Herman de Coninck en Eddy van Vliet viel hem die van Hendrik Carette op, van wie onlangs de bundel Gestolen lucht verscheen.

>
Arthur Sze
De Amerikaanse dichter Arthur Sze is te gast op het komende Poetry International Festival. Sander de Vaan had een uitgebreid interview met hem.

>
Frank Pollet
Frank Pollet won de Publieksprijs Beste Poëziebundel 2006 met zijn Drie Theremins. Yves Joris las de dichtbundel, begreep waarom deze de eerste prijs wegkaapte en legde de dichter enkele vragen voor.

>
Henk van der Waal
Binnenkort verschijnt bij uitgeverij De Arbeiderspers De beste gedichten van 2006. Sander de Vaan sprak met samensteller en dichter Henk van der Waal (1960) over bloemlezen, aangename verrassingen en de poëzie als passend antwoord op de grote levensvragen.

>
August Willemsen
Eenzijdigheid is August Willemsen vreemd: hij vertaalde Portugese en Braziliaanse literatuur, schreef essays, over o.a. Fernando Pessoa, en zeer onderhoudend over het Braziliaanse voetbal in De goddelijke kanarie. Sander de Vaan interviewde hem per e-mail.

>
Joost Zwagerman
Joost Zwagerman mag met recht een literaire duizendpoot genoemd worden. Hij schrijft romans, korte verhalen, gedichten, columns, recensies en essays, stelt anthologieën samen en mengt zich regelmatig in het publieke debat. De hoogste tijd dus voor Sander de Vaan om hem voor Meander te interviewen.

>
Rutger Kopland
Rutger Kopland geldt als een van de grootste dichters van het Nederlandse taalgebied. Sander de Vaan interviewde hem over poëzie, God en andere zaken.

>
Ignace Schretlen
Ignace Schretlen (Tilburg, 1952) is arts, beeldend kunstenaar, schreef kinderboeken, artikelen over het Franse chanson, verzorgde radioprogramma's en schrijft gedichten. Onlangs verscheen zijn bundel Een onvermoede bocht. Een gesprek met een veelzijdig man.

>
Henny Vrienten
Henny Vrienten werd beroemd als voorman van 'Doe Maar'. Nu is hij vooral actief als componist en leest hij veel poëzie: 'Someone's got to do the dirty job.' Sander de Vaan interviewde hem per e-mail.

>
Fleur Bourgonje
Fleur Bourgonje won diverse prijzen met haar gedichten en verhalen. Sander de Vaan interviewde haar onder meer over poëzie, film, stenen en Jorge Zorreguieta

>
Jana Beranová
De Tsjechisch-Nederlandse dichteres Jana Beranová ontvluchtte in 1948 haar vaderland en kwam uiteindelijk terecht in Nederland, waar zij naam zou maken met haar vertalingen van tal van Tsjechische schrijvers. Een gesprek over maatschappelijke betrokkenheid, poëzie en het verband tussen heden en verleden.

>
Chrétien Breukers
Bij BnM Uitgevers verscheen 25 jaar Nederlandstalige poëzie 1980-2005 in 666 en een stuk of wat gedichten. Sander de Vaan had een gesprek met de aanstichter van al dit moois: dichter/weblogger/bloemlezer Chrétien Breukers (Leveroy, 1965).

>
F. Starik
Als reactie op het interview in Meander met Huub Beurskens voor onze nieuwe rubriek Wereldpoëzie, richtte de Amsterdamse dichter F. Starik de Vereniging der Vomitisten op. Sander de Vaan vroeg Starik naar de Vomitisten-hoed en -rand.

>
Keke Keukelaar
>
Daan Bronkhorst
Daan Bronkhorst stelde voor Amnesty International diverse succesvolle dichtbundels samen. Een vraaggesprek over bloemlezen, de kracht van de Poolse en Russische poëzie, de macht van het individu, en de niet-lineaire vooruitgang van de mensheid.

>
Kees van Kooten
Interview met Kees van Kooten over humor, leesplezier en poëzie.
"Ik ben geen dichter. Ik heb een laatje, maar dat blijft dicht."

>
Len Dumont
Doctoraalstudent Len Dumont schreef een thesis over Van Ostaijen en maakte bovendien een Flashversie van diens bundel Bezette Stad.

>
Dirk van Eylen
Dirk van Eylen, redacteur en webmaster van De Brakke Hond heeft uitgesproken ideeën over het publiceren van literatuur op internet. Papieren tijdschriften hebben voor hem nauwelijks nog waarde.

 
^    > pagina 1 van 3... 1 2      3