Meander * Eerder * Kort
pagina 2 van 18... 1 2 3      18
 
Door Sylvie Marie op 9 november 2007
>
'Ik heb echt gejankt toen ik terugkwam uit Tielt'
Steph Goossens Vlamingen kennen hem als Cois uit de Eén-soap Thuis - mocht op de Antwerpse Beurs zijn poëziedebuut 'Eén Nacht' voorstellen. De bundel wordt bij Lannoo uitgegeven. Volgens sommigen is het debuut van Goossens bij Lannoo het teken dat deze uitgeverij commercie boven kwaliteit verkiest.

Door David Troch op 6 november 2007
>
Antwerpse boekenbeurs boeit met themadagen
De Boekenbeurs in Antwerp Expo opende op woensdag 31 oktober de deuren. Naar goede gewoonte was het de start voor enkele themadagen op de boekenverdieping. Nieuw is dat bezoekers deze week ook daar een boeiend programma mogen verwachten. Boeken kopen en die boeken vervolgens door auteurs laten signeren is immers niet de enige vorm van vertier, aldus David Troch.

Door Sander de Vaan op 25 oktober 2007
>
Euforie door endorfinen

Tijdens de laatste Marathon van Amsterdam werd het schrijversteam van Het Sporthuis/AP Nederlands kampioen op de Estafette Marathon. Het team bestond uit Ivo Janssen, Marcel Versteeg, Bram Bakker, Wout Heslinga, Dirk van Weelden en Peter Nijssen. Sander de Vaan sprak met Nijssen, uitgever van Het Sporthuis, over zijn ervaringen in Amsterdam.

Door David Troch op 19 oktober 2007
>
Schrijver zoekt illustrator
De droomwereld van kinderboeken. Het zijn niet alleen de schrijvers, zeker ook de illustrators die ze creëren. Maar hoe vinden woord en beeld elkaar? Blijkbaar niet altijd via de uitgever. Meander sprak met Femke Dekker van Schrijver zoekt illustrator en Ingrid Joustra van Dutch-illustration.com.

Door David Troch op 17 september 2007
>
Amerikaanse bloemlezing
David Troch bladerde in A Generation Defining Itself, In Our Own Words, een Amerikaanse bloemlezing met fraai werk uit de wereldliteratuur. Volume 7 verscheen begin augustus.


directe url: meandermagazine.net/t.php?txt=3652
[9 november 2007]

Over Steph Goossens en zijn poëziedebuut
'Ik heb echt gejankt toen ik terugkwam uit Tielt'
door Sylvie Marie

Steph Goossens Vlamingen kennen hem als Cois uit de Eén-soap Thuis -mocht op de Antwerpse Beurs zijn poëziedebuut 'Eén Nacht' voorstellen. De bundel wordt bij Lannoo uitgegeven. Annemie Willemsen en Barbara Claeys van deze Tieltse uitgeverij stelden de vragen. Volgens sommigen is het debuut van Goossens bij Lannoo het teken dat deze uitgeverij commercie boven kwaliteit verkiest.

Willemsen en Claeys hadden zich aan weerskanten van Goossens genesteld om de vragen af te vuren. Vraag is of het wel passend is om mensen van de uitgeverij zelf aan te stellen om zo'n interview te organiseren. Zorgt dat niet voor teveel subjectiviteit? Zo liep het bij de eerste vraag al mis: Steph, het grote publiek kent je als Cois uit Thuis, of als zanger uit Steracteur/Sterartiest. Nu stel je jezelf voor als dichter. Op de achterflap beloof je een pralinedoos te openen met karamelleverzen. Steph, ben jij een zoetebek? Hoe moet je daarop antwoorden? Het antwoord van Steph vond ik 'heerlijk': Tja, als we alle dingen die ik schrijf zo letterlijk gaan nemen, zullen we snel uitgepraat zijn. Het klonk als de wens om au sérieux te worden genomen. Al voegde Steph er niet veel later aan toe dat hij met zijn gedichten niets pretendeert. Zijn gedichten beschouwt hij als 'kleine dingetjes om van te genieten'.
Vervolgens vertelde Goossens over zijn manier van schrijven als in: :Ik schrijf veel 's nachts, maar de nacht is geen vereiste voor mij om te kunnen schrijven. ik kan overal schrijven. Op alles wat ik maar tegenkom: een broodzak, een ticketje, en enveloppe en over de thematiek van de bundel als in: Eigenlijk gaan ál mijn gedichten over liefde. En als je nog verder denkt: álles gaat over de liefde. Ik ben daar eenvoudigweg geen uitzondering op.
Nadat Goossens een van zijn gedichten had voorgelezen, merkten Willemsen en Claeys op dat zijn schrijfstijl hen deed denken aan Toon Hermans. Of hij dat wist? Allé, niet overdrijven hé, zei Goossens. In ieder geval was het wel duidelijk waar de uitgever naartoe wilde. Was Hermans ook geen grappige gozer en een multitalent? Noemde Hermans zijn gedichten ook niet simpelweg 'versjes'? En vooral, veroverde Hermans ook niet vele Nederlandse harten? Jawel, Steph is onze Vlaamse versie van Toon. En dat had de uitgever meteen in gedachten toen Steph bij Lannoo over de vloer kwam. Waarom nog 'echte dichters' uitgeven waarvan de bundels dan later voor één euro op de stockverkoop moeten worden verkast, als je met Goossens zelfs de Carrefour onveilig kunt maken? Ik heb echt gejankt achter het stuur toen ik terugkwam van Tielt, zei Goossens toen hij vertelde dat Lannoo meteen voor vier boeken een contract aanbood. En terecht, Goossens en de uitgever zijn met hun gat in de boter gevallen. Want, zoals Goossens het zelf zei: Het enige Steph Goossens-ingrediënt dat in alles wat ik doe voorkomt, is dat ik de taal van de straat spreek. En dat slaat gewoon erg aan.

directe url: meandermagazine.net/t.php?txt=3636
[6 november 2007]

Strips, voor boven de vijftig, straffe madammen en verleiding
Antwerpse Boekenbeurs boeit met themadagen
door David Troch

De eenenzeventigste editie van de Boekenbeurs in Antwerp Expo opende op woensdag 31 oktober de deuren. Naar goede gewoonte was het de start voor enkele themadagen op de boekenverdieping. Nieuw is dat bezoekers deze week ook daar een boeiend programma mogen verwachten. Boeken kopen en die boeken vervolgens door auteurs laten signeren is immers niet de enige vorm van vertier.

Zondag stond de teller op ruim 80.000 bezoekers. Die drukte hoef je tijdens weekdagen niet te vrezen. Wie vrij is en in alle rust door de 67.000 uitgestalde boeken wil neuzen, raden we dan ook aan met tram of auto naar Antwerp Expo af te zakken. Bovendient loont een bezoek aan een van de lezingen op de boekenverdieping steeds de moeite. Bijzonder is de themadag die op donderdag 8 november wordt gewijd aan de graphic novel. Zo'n graphic novel is een stripverhaal, uitgegeven in boekvorm, met vaak een literaire inslag. Het literaire tijdschrift De Brakke Hond wijdde zijn 92ste nummer er al aan. Op de Boekenbeurs kom je tussen 17.30 en 20.30 uur meer te weten over het bloeiend nieuwe stripgenre uit de monden van Nix, Jan Bucquoy, Conz, Brecht Evens, Maaike Hartjes en Mark Hendriks, Hanco Kolk, Willy Linthout (Urbanus), Judith Vanistendael, Dick Matena en Marc Legendre.

Een dag later worden jongeren van boven de vijftig extra verwend tijdens de Plus-dag, een samenwerking tussen Boek.be en Plus Magazine. Op de boekenverdieping komen grootouders bijvoorbeeld meer te weten over hoe ze best een boek kiezen voor hun kleinkinderen. Handig, want het aanbod aan kinder- en jeugdboeken met stands van Clavis, Abimo, Balloo Books en zovele andere is ook op de Boekenbeurs enorm.

Tijdens het afsluitende weekend wordt het wellicht weer iets drukker. Ben je het langzame geschuifel langs de stands beu, vlucht dan naar de boekenverdieping. Zaterdag staat in het teken van Straffe Madammen. Straf lijkt in boekenland synoniem voor erotiek en seks. Zo daagt Ilse Nackaerts je uit met Spannende seks, doet Goedele Liekens Ons seksboek open en is er een lezing met de titel 'Zwoele madammen: erotische literatuur'. Saskia de Coster en Renske de Greef worden dan weer door Peter Van de Veire de kleren van het lijf gevraagd en Sylvia Kristel op haar beurt ontbloot het verhaal achter haar bijzondere leven.

De boekenwereld vertoont soms rare kronkels. Zo wordt er niet vóór de seks verleid, maar erna; zondag staat 'De verleiding van Europa' centraal. De titels van de verschillende lezingen spreken ook hier boekdelen: 'De stadsdichters van Brussel spreken vele talen', 'Sport in/en Europa', 'Correspondenten van Europa', 'Achter de schermen van Europa'...
Zit u niet alleen graag met uw neus in de boeken, maar neemt u ook zelf graag de pen ter hand? Nog tot het eind van de beurs kunt u zich uitleven tijdens een gratis workshop kalligrafie of creatief schrijven.

Voor signeerlijsten, bereikbaarheid en alle andere informatie kijkt u op www.boekenbeurs.be.

directe url: meandermagazine.net/t.php?txt=3615
[25 oktober 2007]

Interview met uitgever/hardloper Peter Nijssen
Euforie door endorfinen
door Sander de Vaan

Tijdens de laatste Marathon van Amsterdam werd het schrijversteam van Het Sporthuis/AP Nederlands kampioen op de Estafette Marathon. Het team bestond uit Ivo Janssen (concertpianist), Marcel Versteeg (ex-topatleet), Peter Nijssen (uitgever Het Sporthuis), Bram Bakker (psychiater en auteur van De halve van Egmond), Wout Heslinga (televisiejournalist) en de schrijver Dirk van Weelden. Sander de Vaan sprak met Peter Nijssen over zijn ervaringen in Amsterdam.Peter, proficiat met het Nederlands Kampioenschap. Hoe heb je de wedstrijd in Amsterdam ervaren?
Het was zeer enerverend. We kwamen halverwege de wedstrijd aan kop te liggen en bouwden de voorsprong vervolgens gestaag uit. Ikzelf stond alweer aan de ingang van het Olympisch Stadion toen onze laatste loper, Dirk van Weelden, daar binnenkwam. We liepen in deze volgorde: Ivo Janssen (5 km), Marcel Versteeg (10 km), Peter Nijssen (5 km), Bram Bakker (10 km), Wout Heslinga (5 km) en Dirk van Weelden (7,2 km). [Zie voor verdere details de uitslagen op www.ingamsterdammarathon.nl]

Heb je lang getraind voor deze estafettemarathon?
Helemaal niet. Dat wil zeggen: niet als team. Afzonderlijk natuurlijk wel. Wij zijn allemaal geoefende tot serieuze hardlopers die vier tot zes keer per week trainen. De meesten van ons hebben ook KNAU-wedstrijdlicenties en eigen trainers.

Jullie waren alle andere bedrijventeams te snel af, inclusief snelle consultants en advocaten. Viel de concurrentie tegen?
Laat ik het zo zeggen: wij wisten dat we hoog konden eindigen. Maar we hebben geen moment gedacht dat we met zo'n grote voorsprong zouden winnen. En eerlijk is eerlijk: met een tijd van 2.43.55 zijn nog altijd tientallen individuele lopers, van wie de helft weliswaar fullprof, sneller dan wij. Aan de andere kant: het is natuurlijk fraai dat een team van lopers van gemiddeld 45 jaar Nationaal Kampioen wordt.

Emmanuel Mutai, de winnaar van de Amsterdam Marathon, kwam brakend over de finish. Is deze hardloopafstand eigenlijk wel 'menselijk' te noemen?
Er is niks 'onmenselijks' aan een marathon. Ik heb er zelf drie gelopen (persoonlijk record dit jaar in Utrecht: 2.49.25). Het is natuurlijk zwaar om zo'n grote afstand zo hard mogelijk lopend te overbruggen, maar het braken van Mutai heeft daar niet zo veel mee te maken. Dat gebeurt ook vaak genoeg bij wedstrijden over minder kilometers. Alle lichaamsfuncties staan bij zo'n wedstrijd in dienst van het lopen. Zeker aan het eind van een marathon kan het dan wel eens voorkomen dat het lichaam de maag even aan zijn lot overlaat, dus buiten werking stelt. Tja, en als de maag niet werkt, komt wat je in je slokdarm giet vanzelf weer naar boven.

2.49.25, dat is slechts zeventien minuten langzamer dan de Franse Algerijn Mohamed El Quafi, winnaar van de Olympische Amsterdamse marathon in 1928 en door jou gememoreerd bij de presentatie van uitgeverij Het Sporthuis. Ga je je persoonlijk record nog verder aanscherpen?
Én een heel stuk sneller dan de eerste wereldrecordhouder die een tijd van net onder de 3 uur liep tijdens de eerste marathon over 42,195 meter in Londen op de Olympische Spelen van 1908. Je weet toch hoe het El Quafi vergaan is? Die raakte na zijn marathonprestaties aan lager wal en werd uiteindelijk doodgeschoten.
Ja, ik denk mijn persoonlijk record nog wel te kunnen aanscherpen. Ik probeer volgend voorjaar een marathon binnen 2 uur 45 te lopen. Het uiteindelijke doel zal zijn: een marathon onder 2 uur en 40 minuten. Meer zal er denk ik niet meer inzitten voor een man met mijn talent en leeftijd. Ik ben twee jaar geleden gaan trainen voor mijn eerste marathon met het doel er een te kunnen lopen onder de 3 uur. Je ziet dus hoe ambities steeds maar bijgesteld worden.

Waarin ligt voor jou de charme van het lopen?
In het plezier van de lichaamsbeweging zelf - dat in de eerste plaats. Met alle dingen die daar bij horen: euforie door endorfinen, fitheid et cetera. Maar ook in de stressverdrijving waarvoor het lopen zorgt. En in het ernstige spel om je eigen grenzen op te zoeken en te proberen - tegen het verstrijken van de tijd in en dus per definitie vergeefs - steeds sneller te gaan. Of verder (maar ik ben geen ultraloper, een marathon is ver genoeg). Maar ook in de competitie van het wedstrijdlopen (ik ben een hardloper, geen jogger).

Team Sporthuis Nederlands kampioen, een betere reclame voor het hardlooptijdschrift 42 kun je je bijna niet wensen. Gaat het goed met het blad?
Ik ben niet de uitgever van 42. Dat is WPG Sportmedia, de sporttijdschriftentak van het concern. Wij distribueren en verkopen het blad voor de boekhandel. Maar de boeken van Abdelkader Benali (Marathonloper) en Bram Bakker (De halve van Egmond) worden wel door Het Sporthuis uitgegeven en zijn grote successen. Volgend jaar brengen we ze uit in een goedkope editie voor 10,-.

AP-auteur August Willemsen was een van de eerste Nederlandse schrijvers die sport als een serieus literair onderwerp beschouwden. Inmiddels lijkt de sport, mede dankzij het blad Hard Gras salonfähig te zijn voor mensen die zich met de letteren bezighouden. Ben je het daarmee eens?
Daar ben ik het mee eens. Er worden zelfs al te veel sportboeken uitgegeven en te weinig goeie.

Wat kunnen wij voor de naaste toekomst nog aan goede sportboeken van Het Sporthuis verwachten?
Deze week is Volle bak verschenen, een prachtig boek over de wielerloopbaan van Michael Boogerd door Gerard Marlet. Volgende week verschijnt Manchester United, een biografie in portretten door Raf Willems van een de grootste en beste voetbalclubs ter wereld. Begin volgend jaar: Stadioncomplex, een geweldig boek over alle terreinen waar in Nederland ooit betaald voetbal is gespeeld (met heel veel foto's, tabellen en kaarten). En verderop in 2008 nog veel meer mooie boeken, waaronder - in het kader van dit interview speciaal te vermelden - Van Jesse Owens tot Lornah Kiplagat. Sporters met een missie.


directe url: meandermagazine.net/t.php?txt=3614
[19 oktober 2007]

Schrijver zoekt illustrator
Hoe vinden woord en beeld elkaar?
door David Troch

De droomwereld van kinderboeken. Het zijn niet alleen de schrijvers, zeker ook de illustrators die ze creëren. Maar hoe vinden woord en beeld elkaar? Blijkbaar niet altijd via de uitgever. Femke Dekker, schrijfster van onder andere Drakenei en het net verschenen Vlinders droom, opende de website www.schrijverzoektillustrator.com na een frustrerende zoektocht naar een illustrator voor haar nieuwe boek. Daar presenteren illustrators sinds maart van dit jaar hun werk aan schrijvers, uitgevers en redacteuren. Meander sprak met Femke Dekker, én met Ingrid Joustra van concurrent Dutch-illustration.com.

Femke, zou Zwijsen, je uitgever, niet moeten helpen bij het vinden van de juiste illustrator?
De uitgeverij helpt wel. Als ik het echt niet zou weten, zullen zij wel suggesties doen. Ik had al samengewerkt met enkele illustratoren, onder wie Els van Egeraat, Yolande Eveleens, Paula Gerritsen en Dorus Brekelmans die twee van mijn boeken heeft geïllustreerd. Over elk van hen was ik zeer tevreden, maar voor een heel ander soort verhaal zocht ik andere illustraties dan die ik tot dan toe had.

Dat verhaal heeft Tineke Meirink ondertussen geïllustreerd. Waarom koos je haar?
Haar werk sprak me meteen aan. Het boek met haar illustraties, Alles in de hoed, verschijnt in december en is bedoeld voor kinderen uit groep 3 die lezen op AVI 2-niveau. Het gaat over een jongetje, Teun, die in een verkleedkist op zolder een hoed vindt. Hij speelt er een beetje mee en ontdekt dat alles verdwijnt wat hij in de hoed doet. Zo laat hij bijvoorbeeld niet alleen een auto met een deuk verdwijnen, maar ook dat vervelende rekenhuiswerk. Totdat hij bedenkt dat hij toch echt die sommen moet maken. Vraag is, hoe krijgt hij ze terug?

Je site herbergt nu om en nabij de vijftig illustratoren. Van wie ben je het meest onder de indruk?
Je hebt bekende namen als Helen Van Vliet, Mark Janssen en Mark Baars. Er staan illustratoren op mijn website die (nog) geen boeken geïllustreerd hebben, maar van wie ik vind dat ze erg goed zijn. Ik denk aan veelbelovend nieuw talent als Dimitri van Wezel, Eerin Vink, Connie Snoek, Anouk Mulders en Janneke Ipenburg.

Met Dutchillustration.com en Vlaamse Illustratoren heb je al concurrentie. Waarin onderscheidt jouw website zich van die sites?
Ik heb inderdaad concurrentie van twee andere websites, die ik overigens niet vond tijdens mijn zoektocht naar een illustrator. Anders was ik waarschijnlijk niet aan deze site begonnen. Mijn site onderscheidt zich doordat ik geen selectie toepas op illustratoren. In
principe kan iedereen zich aanmelden en in de praktijk zijn dat altijd mensen die serieus met het vak bezig zijn. Je hoeft geen lid te zijn van mijn website en er ook niet voor te betalen.

Ingrid, initiatiefneemster Femke van Schrijver zoekt Illustrator was niet op de hoogte van het bestaan van Dutchillustration.com. Hoe verklaar je dat?
Tja, als iemand zoekt op 'illustrator' zullen we niet meteen in beeld zijn. Er bestaat namelijk een computertekenprogramma van Adobe met die naam. Googelen op 'illustratoren' gaat al een stuk beter. Verder staat Dutch-illustration.com op diverse startpagina's. We hebben het geld niet om op de eerste pagina's van Google te staan. We proberen puur kostendekkend te werken om de financiële drempel voor deelnemers zo laag mogelijk te houden en zo toch het voortbestaan van de site te garanderen. Vier keer per jaar verspreiden we een digitale nieuwsbrief aan geïnteresseerden, men kan zich daarvoor aanmelden op onze site. Inmiddels hebben we meer dan 800 abonnees en dat aantal groeit gestaag. Veel deelnemers krijgen nieuw werk via de site, wat me doet vermoeden dat er mensen zijn die ons wel kunnen vinden, ondanks het feit dat we niet over een advertentiebudget beschikken.

Kan iedereen zomaar lid worden?
Men moet serieus illustrator van beroep zijn en aan kunnen tonen in opdracht te werken. Verder moet je lid worden van [illusie], een e-mailgroep gehost door Yahoo!. Je stelt je daar voor aan collega's met een mailtje waarin je vertelt over je werkzaamheden en met voorbeelden van je werk. We stellen het op prijs als je ook actief deelneemt aan de discussies binnen die groep. Daarnaast betaalt iedere deelnemer een jaarlijkse bijdrage om de onderhoudskosten van de site mee te financieren.

Wat zijn de verschillen tussen jullie site en Schrijver Zoekt Illustrator?
Ik denk dat de illustratoren die zich presenteren op 'schrijverzoektillustrator.nl' met name illustratoren van (kinder)boeken zijn. Het illustreren van kinderboeken is maar een klein onderdeel van het vak illustrator. Dutch-illustration.com is meer een algemene 'portal' voor opdrachtgevers die een illustrator zoeken, ongeacht de specialisatie. En, wij bestaan reeds sinds mei 2000.

www.schrijverzoektillustrator.nl
www.dutch-illustration.com
www.vlaamse-illustratoren.com


directe url: meandermagazine.net/t.php?txt=3568
[17 september 2007]
Twee Belgen in hun eigen woorden
Fraai werk uit wereldliteratur in Amerikaanse bloemlezing
David Troch

A Generation Defining Itself, In Our Own Words volume 7 viel begin augustus bij me in de bus. Ik bladerde meteen door naar mijn bijdrage, het gedicht just another life, en stuitte daarbij ook op die van Anne Provoost. Maakt twee auteurs uit het Nederlandstalige taalgebied in deze Amerikaanse bloemlezing. Onder meer Philip Hoorne, Rozalie Hirs en Serge Van Duijnhoven prijken in vorige volumes.
Voor Provoost is een anderstalige tekst allerminst nieuw. Haar eerste jeugdroman, Mijn tante is een grindewal, zag ze meteen in zes talen vertaald. Om haar te feliciteren met het amusante How I was born, een bewerking van het sprookje De Schone en Het Beest, stuurde ik Provoost in volle vakantietijd een mail. Het blijkt niet evident geweest te zijn om een geschikte tekst voor de bloemlezing uit te zoeken: 'Het fragment in In Our Own Words is de introductie van mijn derde boek De roos en het zwijn. De vraag om iets in te sturen, kwam geloof ik in het voorjaar van 2006', licht Provoost toe. 'Ik heb aan Marlow - de samensteller - gestuurd wat ik in het Engels beschikbaar had. Veel keus was er niet en ik was toen ook te zeer bezig met In de zon kijken om me erin te verdiepen.' Deze nieuwe roman, de eerste voor volwassenen van deze jeugdboekenschrijfster, is in april voorgesteld tijdens De Literaire Lente, en inmiddels genomineerd voor de Halewijnprijs.
Onder de bijdrage van Provoost in In Our Own Words staan enkele andere (internationale) prijzen die ze behaalde, onder andere de Duitse Luchsaward van Die Zeit en de Oostenrijkse prijs voor Jonge Lezers. Die beknopte informatie onder heel wat auteursnamen is erg interessant. Wie zou anders weten dat Bragi Ólafsson de bassist was van Sugarcubes, de band waarmee IJslandse koningin Björk zich een hit zong? Andere bekenden voor ons westerlingen zijn ongetwijfeld Billy Brag en Zadie Smith. De bloemlezing beperkt zich echter niet tot Amerikaanse navelstaarderij, maar biedt ook ruimte aan auteurs uit bijvoorbeeld Singapore, Israël, Filippijnen en Korea. Wie het Engels wat beheerst, kan heel wat fraais ontdekken tussen de poëzie en het proza in het bijna 300 pagina's tellende boek.

Meer informatie:
Anne Provoost: www.anneprovoost.com
In Our Own Words: www.evenstart.net
 
<    ^    > pagina 2 van 18... 1 2 3      18