Meander * Eerder * Recensies
pagina 2 van 25... 1 2 3      25
 
>
Chris Lembeeckx - Van passie tot publicatie. Tien jaar Schrijven Magazine
'Ik kan me niet voorstellen dat een beroepsschrijver er nog heel veel nieuws in ontdekt,' schrijft Bouke Vlierhuis over het jubileumboek van Schrijven Magazine. 'Maar goed, die behoort dan ook niet tot de doelgroep...'

>
Jos Versteegen - Slapen bij een warme man
In Slapen bij een warme man van Jos Versteegen speelt het platteland een belangrijke rol. 'Een perfect opgebouwd en intens melancholisch requiem voor een jeugd, voor een huis en voor een moeder,' volgens Bouke Vlierhuis.

>
Poezie Kort
In Poëzie Kort recenseert Joop Leibbrand de volgende bundels: IKEA en andere verzen van Frank van Pamelen, waarin de dichter zich ontpopt als een moderne rederijker; De droomkleur van Eric Hoof, die helemaal opnieuw zal moeten beginnen, wil hij als dichter serieus genomen worden; Zichtbaar alleen, een project van fotograaf Ruben Philipsen en dichter Wouter van Heiningen en tenslotte de bloemlezing Het verre gedicht. De mooiste reisgedichten uit Nederland en Vlaanderen, samengesteld door Toef Jaeger.

>
Erik Bindervoet - Voor altijd voor het eerst
Erik Bindervoet schreef met Voor altijd voor het eerst een kroniek van de twintigste eeuw. Zijn onderneming is even humoristisch als eigenzinnig, constateert Emily Kocken.

>
C.B. Vaandrager - Made in Rotterdam
Met Made in Rotterdam kreeg na Armando en Hans Verhagen nu ook Cornelis Bastiaan Vaandrager (1935-1992) zijn eigen verzameld werk. Bert van Weenen las een geweldig boek.

>
Remco Campert - Nieuwe herinneringen
Wie Remco Camperts Nieuwe herinneringen bladerend leest, doet er net als Ivan Sacharov goed aan het eerste gedicht tot het laatst te bewaren, want 'Op de Overtoom' is het mooiste gedicht van 2007.

>
Nachoem M. Wijnberg - Uit tien
"Niets ontoegankelijk, niets moeilijk. Dit is poëzie die muzikaal is en ons prachtige beelden schenkt (...) over een dichter die niets liever wil dan ons iets vertellen," juicht Bouke Vlierhuis, over Nachoem M. Wijnberg en zijn nieuwe verzamelbundel Uit tien.

>
Frans Kuipers - Het illuseum van Hersenheim
'Geen keer dat je kijkt zie je hetzelfde, op een geheimzinnige manier ligt er telkens maar meer,' schrijft Joop Leibbrand over Frans Kuipers' tiende bundel, Het illuseum van Hersenheim. In een illuseum gebeuren wonderlijke dingen...

>
Tonnus Oosterhoff - Ware grootte
Tonnus Oosterhoff zet ook in Ware grootte zijn lezers weer aan het werk. Hij houdt het roer van de betekenisduiding zo losjes vast, dat er veel ruimte blijft voor vrij spel met wat hij als maker gul en lustig ronddeelt, constateert Emily Kocken.

>
Sofie Cerutti - 160 tekens (inclusief wit)
Sofie Cerutti is de uitvindster van de sms als dichtvorm. Maar 160 tekens (inclusief wit), zoals haar debuutbundel heet, ontlokken geen pareltjes aan haar pen, vindt Jan Pollet.

>
Erik Spinoy - Ik, en andere gedichten
Van Erik Spinoy verscheen onlangs de bundel Ik, en andere gedichten. Het oordeel van Joop Leibbrand is duidelijk: Spinoy is 'een formidabele dichter.'

>
Marjoleine de Vos - Het waait
De derde dichtbundel van Marjoleine de Vos staat in het teken van (verlangen naar) geloof. 'Het waait roept de kille, verlaten atmosfeer op van een afscheid waarmee men nog niet helemaal in het reine is,' schrijft Jan Pollet in zijn recensie.

>
K. 't Hart en J. Schoorl - Wees niet wreed. Gedichten voor Elvis Presley
Meer dan 89 gedichten geïnspireerd door 'The King' verzamelden Kees 't Hart en John Schoorl in Wees niet wreed. Gedichten voor Elvis Presley. Joop Leibbrand vindt de bundel 'overtuigend cruel'.

>
René Huigen - Fysica voor dichters
René Huigen bundelde in Fysica voor dichters een keuze uit zijn gedichten uit de jaren 1989-2003. Joop Leibbrand kan niet anders concluderen dan dat Huigen, als dichter toch voortgekomen uit de warmbloedige lyriek, voortdurend worstelt met het cerebrale.

>
Daniël Dee - Koffiedik zingen
In Daniel Dee's nieuwste gitzwarte nachtboek Koffiedik zingen springen de gedichten als een roedel losgeslagen wilde honden van de pagina's. Deze zelfkicker/spotter blaast anno 2008 een hyperromantisch bestaan nieuw leven in, terwijl hij de lijnen van de door hem geschapen blaffende, huilende, zwartgallige woestelingen strak in de hand blijft houden. Emily Kocken liet zich meevoeren.

>
Tjitske Jansen - Koerikoeloem
Tjitske Jansen legde in Koerikoeloem een groot deel van haar eigen levensloop vast. In een verteltrant die even sprookjesachtig als onderkoeld is, presenteert zij allerlei fraaie anekdotes uit haar familieleven. Bert van Weenen concludeert: Zo schrijft een dichter over het leven: compact, elegant en wereldwijs.

>
Geert Verbeke en Jenny Ovaere – Beeldstil
In de bundel Beeldstil van Geert Verbeke en Jenny Ovaere wordt taal gecombineerd met foto's. Deze coproductie levert een wonderlijke mix op van subtiele poëzie en verstilde fotografie, constateert Nelleke Bos.

>
Karel ten Haaf - meisjespijn
Het verzameld werk in Karel ten Haafs meisjespijn. gedichten (1978-2007) is het best te verdragen als de dichter zich van een licht absurde humoristische kant toont, vindt Joop Leibbrand.

>
A. Jaeggi – Het is hier altijd laat van licht. Amsterdamse stadsgedichten
De taal van Adriaan Jaeggi is simpel, recht door zee. Dat is een goed ding, vindt Nelleke Bos. Maar aan zijn verzameling Het is hier altijd laat van licht. Amsterdamse stadsgedichten lijken muziek, ritme, vaart en soepelheid te ontbreken.

>
Guus Luijters - De Amsterdamse gedichten
Guus Luijters bundelde zijn Amsterdamse gedichten en Ivan Sacharov las ze voor Meander. De echte wortels van goede poëzie, blijkt ook hier, zitten niet in de eerste plaats in een plaats.

>
Jan Baeke - Groter dan de feiten
Een goed verstopte 'zwaarte' spreekt Emily Kocken aan in de nieuwe dichtbundel van Jan Baeke, Groter dan de feiten.

>
Anne Vegter - Spamfighter
Anne Vegter doet haar naam eer aan en slaat met verbeten vitaliteit terug, in haar derde bundel Spamfighter. Jan Pollet kon het wel bekoren.

>
Peter du Gardijn - Onder de dieren
Is hier een getalenteerd dichter aan het werk geweest die niet genoeg geredigeerd is? Of is Onder de dieren van Peter du Gardijn gewoon een slechte dichtbundel, vraagt Bouke Vlierhuis zich af.

>
Edwin Fagel - Uw afwezigheid
Edwin Fagel is meester van de verontrustende alledaagsheid. In zijn debuutbundel Uw afwezigheid komen klassieke, universele thema's aan bod. Nooit wordt het bedrukt of somber, maar altijd ligt het grote drama op de loer.

>
Bärbel Geijsen - Zoute veren
Na zeven jaar stilte komt freelance journaliste Bärbel Geijsen met een opmerkelijke bundel. Van bevlogenheid of zwierig, dichterlijk elan is in Zoute veren geen sprake. Zowel vorm als inhoud getuigen van een nuchtere, aardse blik, van een hart dat geen dromen of illusies meer koestert.

 
<    ^    > pagina 2 van 25... 1 2 3      25