Meander * Eerder * Prozarecensies * Roder dan rood - Sabine Aveskamp
 
Sabine Aveskamp - Roder dan Rood
door Elly Woltjes

Onlangs vroeg Richard Gere in Nederland aandacht voor de gevolgen van de Chinese bezetting van Tibet. Een klein mediacircus was het gevolg. Heel wat onopvallender was de verschijning van de roman Roder dan Rood van Sabine Aveskamp, waarin de situatie waarin Tibet zich bevindt in verhaalvorm behandeld wordt.
Sabine Aveskamp (Deurningen, 1975) debuteerde in 2002 met de roman Land van Hades waarin een jongen, Chris genaamd, misbruikt wordt en in de drugswereld terechtkomt. Deze Chris speelt ook een rol in dit nieuwe boek, maar de boeken zijn afzonderlijk te lezen.
In Roder dan Rood is de vijftienjarige Tibetaan Gedhun de hoofdrolspeler, een bestaand persoon. Hij is op zeer jonge leeftijd een politieke gevangene van de communistische Chinezen geworden en brengt een gedeelte van zijn jeugd gescheiden van zijn ouders in China door. Hij is niet zo maar een jonge Tibetaan: hij werd herkend als een reïncarnatie van de geestelijk leider van Tibet en wordt als zodanig de Panchen Lama genoemd. Hij heeft via brieven nog contact met zijn ouders en familie en zo wordt ook zijn vlucht uit China voorbereid. Het lukt hem te ontkomen en hij maakt een barre tocht door het Himalayagebergte. Dat doet hij niet alleen, want hij ontmoet Chris en Meg, twee westerlingen die overlevenden zijn van een vliegtuigramp, waarvan we in het verhaal met bizarre beelden in de sneeuw getuige zijn. Het leven van Chris, die zijn hele leven al zoekende is naar het geluk, en vrouw en kind achterliet om naar Peking te gaan, is in feite de tweede verhaallijn.
De ontmoeting tussen de westerlingen en de jonge Tibetaan betekent een confrontatie met het verleden, het heden en de toekomst van deze mensen. Gedhun weet hun vertrouwen te winnen en hen mee te krijgen op een barre trektocht door de sneeuw naar India, waarbij de aanvankelijk zeer bozige Chris in de ban van het land en van Gedhun raakt.
Naast een beschrijving van de Tibetaanse problematiek was het Aveskamp erom te doen te laten zien op hoe verschillende wijze mensen met de vraag naar de zin van het leven kunnen worstelen. Zij probeert dat lichtvoetig te beschrijven en inderdaad leest het boek wel prettig, maar de vele spel- en stijlfouten zijn uitermate storend. Onbegrijpelijk dat zoveel slordigheden ongemerkt kunnen passeren, maar de intentie van het boek is sympathiek.
Op de website van de schrijfster (inmiddels bezig met een nieuw project) staan links naar sites waarop meer te lezen valt over Tibet.

Sabine Aveskamp - Roder dan rood
Boekenplan, Hoofddorp 2004; 202 blz.; € 16.50
ISBN 907175478-4
www.roderdanrood.nl
Xsmcaveskamp@home.nlX (de letters X uit dit adres verwijderen!)

 
^