Meander * Eerder * Prozarecensies * Alle meisjes vlinders - Selma Parmentier
 
Selma Parmentier - Alle meisjes vlinders
Klein en groot leed
door Elly Woltjes

Na vier romans komt de schrijfster Selma Parmentier nu met een bundel met negentien verhalen, die één ding gemeen hebben: ze gaan over klein en groot leed en hoe daarmee om te gaan. Volgens de website van de uitgever heeft de schrijfster in interviews met vele mensen de onderwerpen boven tafel gekregen. Op grond van die gesprekken kon ze deze verhalen schrijven. Hoewel ze soms voorspelbaar zijn, weet Parmentier met haar gevoelsverhalen de lezer te raken en te boeien. Meer nog dan bij de romans zijn de personages levensecht en trefzeker neergezet.
Het eerste verhaal, 'Nigel', gaat over een jongen met een verstandelijke handicap die het dankzij een voortvarende moeder brengt tot een baantje op het vliegveld. Het verhaal begint en eindigt met het ongeluk dat deze jongen overkomt, een constructie die de schrijfster zelden toepast. De meeste verhalen zijn recht toe recht aan geschreven.
Grote indruk maakt 'Dilemma', waarin een kind in een pleeggezin terechtkomt omdat zijn moeder niet voor hem kan zorgen. De jongen vindt het heel prettig in dat pleeggezin, maar durft dat niet toe te geven omdat hij met huid en haar verbonden is met zijn moeder. Hoe het kind verlost wordt van zijn dilemma, lezen we in het vervolg van het verhaal, dat hartverscheurend mooi is. Parmentier bewijst hier dat het kan: schrijven over emoties zonder sentimenteel te worden. Ten opzichte van haar romans is zij beslist sterker geworden.
Selma Parmentier (1964) schrijft sinds 1996 en woont en werkt in Groningen. De stad is in enkele verhalen van haar bundel het decor, maar niet nadrukkelijk. Centraal staat steeds het innerlijk van de personages. Of ze nu over kleine kinderen, jongeren of over mensen in hun laatste levensfase schrijft, steeds schetst Parmentier indringende portretten. Met 'Lieve Gerard' won ze de eerste prijs van een verhalenwedstrijd van Artsen zonder Grenzen en 'Passie voor Groningen' haalde de tweede plaats bij de Tine Clevering-Meijer Prijs. Dit verhaal over de vrouw die verknocht is aan haar stad vormt een mooie afsluiting van de bundel. Het wordt tijd dat deze uitstekende schrijfster meer bekendheid krijgt in de rest van Nederland en Vlaanderen.

Selma Parmentier - Alle meisjes vlinders
Passage, Groningen 2005; 160 blz.; €15,50
ISBN 9054521295
www.xs4all.nl/~passuit/ 
^