Meander * Eerder * Prozarecensies * Ik ben omringd door debielen en ik voel me goed - Stefan Nieuwenhuis
 
Humoristische roman van Stefan Nieuwenhuis
Ik voel me goed
door Elly Woltjes

Van Stefan Nieuwenhuis (Eerbeek, 1972) verscheen eerder de bundel Dan liever de lucht in en hij maakte naam met het tijdschrift Van Speijk en de gelijknamige site. Hij werkte mee aan het 3FM-radioprogramma Stenders Vroeg en is redacteur van Zone 5300, tijdschrift voor strips, cultuur en curiosa. Ik ben omringd door debielen en ik voel me goed is zijn romandebuut.
De titelzin valt al snel in het begin van het boek als de 'voortreffelijke' Arbo-medewerker David aanwezig is op een grote bijeenkomst van zijn werk. Hij heeft het erg getroffen met zichzelf en bespot zijn collega's. De bijeenkomst krijgt een grimmig karakter als blijkt dat David ontslagen wordt.
Een gesprek met een arbeidsdeskundige verloopt niet goed en David blijkt superdwars in denken en doen te zijn. Hij verzuimt zijn vrouw te vertellen dat hij is ontslagen, huurt voor een onbepaalde tijd een stacaravan en verdwijnt elke morgen naar de camping. Daar wordt hij zo moe van het niks doen, dat het een verademing is als hij naar huis mag.
Het lijkt een goed opgezet plan, maar de leugens waarin hij verstrikt raakt als hij tegen zijn buren zegt dat hij een ziekte heeft, blijken een onontwarbare kluwen geworden te zijn. Zijn vrouw Mandy die de hele dag op de bank tv ligt te kijken, heeft drie maanden niks in de gaten tot het op een gegeven moment spaak loopt. De situatie is dan al zo hilarisch dat je benieuwd bent op welke humoristische manier David zich uit de netelige situatie zal redden. Je moet niet bang zijn voor grofheden en alles met veel korrels zout nemen. De stijl van het boek doet nog het meest denken aan die van Herman Brusselmans. Maar bij Brusselmans denk je vaak 'wat een kolder' en in dit boek zou het echt zo gebeurd kunnen zijn; het leugenspel zit heel vernuftig in elkaar. Een voorbeeld daarvan is als David op een avondje bij de buren zogenaamd zijn evenwicht verliest en de omvergemaaide borrelnootjes en Japanse mix extra hard in het tapijt trapt. Dat komt dan door de 'Remouillet', de ziekte die hij zich aangemeten heeft en die ervoor zorgt dat hij onvoorspelbaar gedrag vertoont.
Waar het uiteindelijk toe leidt kun je lezen in deze humoristische roman, die ook nog een heel natuurgetrouw beeld van het werk op een Arbodienst lijkt te geven.

Stefan Nieuwenhuis - Ik ben omringd door debielen en ik voel me goed
Passage, Groningen 2005; 184 blz.; 16,-
ISBN 90 5452 136 8


 
^