Meander * Eerder * Prozarecensies * Het geheim van de kip en de haan - Jim Heynen
 
Jim Heynen - Het geheim van de kip en de haan
door Elly Woltjes

Van de Amerikaanse auteur met Nederlandse voorouders Jim Heynen (Iowa, 1940) verscheen eerder de verhalenbundel Dansen met de kippen, licht bizarre verhalen over o.a .een vrouw die met haar eigen kunstgebit figuurtjes in een taart maakt en een dominee die moedermelk in de koffie krijgt. Bij uitgeverij kleine Uil is hier nu met Het geheim van de kip en de haan, oorspronkelijk The Boys' House (2001), (vertaling Inez Platzer en Yvette Tetteroo) een vervolg op verschenen.
In deze bundel worden opgroeiende jongens gevolgd die op de boerderij wonen in Amerika. Hoeveel het er precies zijn is onduidelijk en of steeds dezelfde jongens hoofdpersoon zijn blijft ook vaag. Ze beleven in ieder geval genoeg. Wie is het meisje met zes tenen aan haar voet? Waarom bewaart een man sigaren in zijn pet? Waarom moet je geen zwoerd aan eenden geven? Hoe ongeschonden kom je uit een machine? Wat leer je als je de waterpokken krijgt? En wat is het geheim van de kip en de haan?
De verhalen moeten het voornamelijk van de kracht van de anekdote hebben, tellen meestal maar een paar bladzijden en voldoen daarom uitstekend als verhaaltjes voor het slapen gaan. Grote literatuur is het echter niet.
Meer weten? Klik hier.

Jim Heynen - Het geheim van de kip en de haan
kleine Uil, Groningen 2005; 192 blz.; 17,50
ISBN 90 77487 24 7


 
^