Meander * Eerder * Prozarecensies * Louter lustig - Harmen Lustig
 
Sexy stadsavonturen van Harmen Lustig
Louter lustig
door Elly Woltjes

Harmen Lustig (1966) werd geboren in Laren en groeide op in Huizen en Blaricum. Na de middelbare school ging hij naar Amsterdam waar hij de studies psychologie en culturele antropologie volgde. In de psychologiestudie interesseerden vooral de gevalsbeschrijvingen hem. Hij schreef een fictieve casestudy die handelde over een manisch-depressieve student. Was dat misschien autobiografisch? Hij studeerde niet af. Halverwege de jaren negentig verscheen het tweeluik Wit licht/ Schelle hel. Tevens richtte hij toen het debutantentijdschrift Mosselvocht op en was hij lid van de redactie van het tijdschrift Zoetermeer. In 2003 verscheen zijn roman De hemel is niet ver meer, een nauwkeurig geconstrueerd bouwwerk dat teruggrijpt op Island, het boek van Aldous Huxley waarin een ideale samenleving wordt beschreven.
Sinds 1999 is Harmen Lustig als stadschroniqueur verbonden aan Penthouse. Twaalf verhalen uit Penthouse zijn gebundeld in Louter lustig, dat vlak voor Valentijnsdag 2006 verscheen. De bundel bestaat uit een reeks schelmenverhalen met als sleutelwoorden humor, spanning en seks. De ik-figuur, de hoofdpersoon, maakt van alles mee in de stad Amsterdam.
In het eerste verhaal getiteld Superman The Ride past hij op Yasmin, de veertienjarige dochter van een vriendin die met haar vrienden op grappige wijze over de toekomst filosofeert: misschien spelen ze over tien jaar ook in pornofilms, net als Mira, de moeder van Yasmin. Deze pubers praten over seks als iets doodgewoons, maar als ze voor de keuze gesteld zouden worden, gingen ze liever naar een pretpark. Ontroerend is het verhaal over oma in het bejaardentehuis met de veelzeggende titel Het medicijn tegen dementie. Oma zit half ontkleed aan tafel als kleinzoon op bezoek komt. Even later is daar die oudere man. Het kan haast niet anders of oma heeft de nacht doorgebracht met deze medebewoner die haar de mooiste vrouw van het bejaardentehuis noemt. De kleinzoon twijfelt of het wel waar is dat oma dementeert. In die twijfel ga je als lezer mee en dat is een van die aardige dingen die Lustig weet te bewerkstelligen.
Groene Fee is een fantasierijk en psychedelisch verhaal. Een bezoek aan het strand in Zandvoort wordt een bad trip. Hoewel de hoofdpersoon hallucineert, blijft het waarheidsgehalte hoog in dit verhaal. De mooiste fantasieŽn heeft hij in zee, waar hij allerlei kleuren om zich heen ziet. Waar hij in werkelijkheid in drijft, lees je aan het eind van het verhaal. Lustig schrijft helder en direct en weet daarmee de lezer aan zich te binden.
Allerlei stadse figuren, zoals vurige lesbo's, popsterren en modellen passeren de revue in verhalen die vaak een abrupt einde kennen.
Je verveelt je geen moment en bent benieuwd in wat voor situatie de hoofdpersoon nu weer zal belanden en of het nog wat wordt met de liefde of niet. Het verhalenbundeltje is voor een prikkie te koop en dus ook een leuk cadeau.

Harmen Lustig - Louter lustig Ė sexy stadsavonturen
Passage, Groningen | Amsterdam 2006, 96 blz.; Ä 9,90
ISBN 90 5452 141 4
www.uitgeverijpassage.nl/

 
^