Meander * Eerder * Schrijvers
pagina 1 van 3... 1 2      3
 
Rubriek waarin telkens een schrijver centraal staat

>
Wanda Reisel
'Ik geloof dat ik echt dood ben. Dit is toch wel echt dood zijn, neem ik aan. Maar m'n hoofd is nog helder'. In de roman Witte Liefde van Wanda Reisel (1955) vraagt de hoofdpersoon Ro zich af of ze dood is. Martine Iedema had een gesprek met de schrijver over de prijs voor vrouwelijke auteurs, over de vrouw van, en overlevingskansen.

>
Lizette Van Geene
Lizette van Geene won onlangs de Literatuurprijs Helmond met het verhaal 'Een nacht om te horzelen'. Ook bij andere wedstrijden viel ze al in de prijzen. 'Sja, wat denk je als je een wedstrijd wint. Leuk. Goh. Ze zullen toch geen vergissing gemaakt hebben? Verkeerde verhaal bij de verkeerde naam? Winnen is lekker', zegt Van Geene.

>
Philip Hoorne
Een blinde criticus zou kunnen beweren dat Het vlees is haar van Philip Hoorne niet meer is dan een samenraapsel van verhalen. Toch loopt er een rode draad door het boek: alle verhalen zijn tragisch-hilarisch. David Troch vroeg deze Vlaming aan de tand over zijn prozadebuut. Het werd een gesprek over bullshitverhalen, Brusselmans en de onzinnigheid van wielrennen.

>
Judith Visser
Judith Visser: 'Ik heb drie maanden in Hollywood doorgebracht om vooral het nachtleven zo goed mogelijk te kunnen beschrijven. Voor Tegengif stortte ik me in de prostitutiewereld, voor Tinseltown in de wereld van schijn en illusie'.

>
Brigitte van Aken

'Het schrijverschap vergelijk ik altijd met 'gaan vissen': de dobber volgen op het water, genieten van de stilte voor de storm', vertelt Brigitte van Aken. 'En dan... beet! De vis is de plot, de kleur en de schubben van het personage, de geur in het verhaal.'

>
Judith Eiselin

Judith Eiselin is vooral bekend als schrijfster van jeugdboeken, maar werkt momenteel aan een roman voor volwassenen. Een gedeelte daarvan publiceert zij nu in Meander.

>
Chika Unigwe

'Ik lees nu Murakami in het Nederlands en een boek van Daragemba in het Engels.' Chika Unigwe voelt zich in beide talen thuis, ook als ze zelf schrijft, en boekte al meerdere literaire successen. Een gesprek met een Afro-Belgisch bijzonder beloftevol talent van Nigeriaanse origine.

>
Annemiek Schrijver

Multitalent Annemiek Schrijver bewees met haar roman Rachab dat ze ook schrijven kan. Hoogleraar boekwetenschap Berkvens-Stevelinck noemde haar al de vrouwelijke Siebelink. Reden voor Jeroen Dera om haar aan de tand te voelen over het schrijverschap, God en meer.

>
Marco Kunst
Voor zijn jeugdroman Gewist krijgt Marco Kunst het Charlotte Köhler Stipendium. De jaarlijkse prijs bekroont een beginnend auteur in een telkens wisselende literaire discipline. Kunst krijgt de prijs op 24 november. Meander had nu al een gesprek met hem.

>
Berichten uit de isoleercel
 
^    > pagina 1 van 3... 1 2      3