Meander * Eerder * Wereldpoëzie
pagina 1 van 3... 1 2      3
 
>
Vinícius de Moraes

Vinícius de Moraes is vooral bekend als songwriter. Maar dat hij ook kon dichten, bewijzen deze onlangs door August Willemsen vertaalde teksten.

>
Guillaume Apollinaire

Guillaume Apollinaire geldt als een van de belangrijkste Franse dichters van de laatste twee eeuwen. Bij uitgeverij Lannoo verschenen nu zijn beste gedichten in een fraaie bloemlezing. Meander sprak met samensteller/vertaler Jan Pieter van der Sterre.

>
Manuel Maria Barbosa du Bocage

Manuel Maria Barbosa du Bocage (1765-1805) was een preroman-tische dichter die beroemd werd als virtuoos improvisator in Lissabonse kroegen. August Willemsen vertaalde een aantal teksten van deze 'meest Portugese van alle Portugese dichters'.

>
Sigurbjörg Þrastardóttir
Sigurbjörg Þrastardóttir is een van de bekendste IJslandse dichters van dit moment. Werk van haar werd in diverse talen vertaald en vorig jaar trad ze op tijdens Poetry International in Rotterdam. Sander de Vaan interviewde haar en selecteerde een aantal van haar gedichten.

>
Duška Vrhovac

In deze aflevering van Wereldpoëzie aandacht voor Duška Vrhovac, een vooraanstaande dichteres uit Servië. Sander de Vaan interviewde haar, met medewerking van vertaler Germain Droogenbroodt.

>
Davide Rondoni

Dichten is zoiets als een lekker bord pasta beschrijven, volgens Davide Rondoni - een van de meest toonaangevende stemmen in de moderne Italiaanse poëzie. Antoinette Sisto sprak met hem en selecteerde en vertaalde enkele gedichten.

>
Ewa Lipska
Ewa Lipska is een vooraanstaande Poolse dichteres. Deze maand verschijnt haar tweede bundel, Splinter, waaruit Meander één gedicht ter voorpublicatie mag aanbieden. Sander de Vaan interviewde Lipska over de 'belangrijkste anekdote uit haar leven'.

>
Walt Whitman
Onlangs verscheen een nieuwe uitgave van gedichten van de Amerikaan Walt Whitman, met een omvangrijke selectie uit de Deathbed-edition. Speciaal voor Meander selecteerde Jabik Veenbaas een aantal teksten van de man die 'met de oerkracht van een bizon' Amerika tot leven riep.

>
Papiamentu-poëzie (2)
Na het interview van Sander de Vaan met dr. Aart G. Broek over Antilliaanse poezie en een eerste serie gedichten, presenteert Meander in deze tweede aflevering gedichten van Pierre A. Lauffer, Elis Juliana, Frank Martinus Arion, Nydia Ecury, Lucille Haseth en Tico Croes.

>
Papiamentu-poëzie
Dr. Aart G. Broek publiceerde een uitgebreide geschiedschrijving van de Papiamentu-literatuur. Tevens stelde hij met twee andere redacteuren een anthologie samen, waarin ook ruime aandacht deze poëzie. Speciaal voor Meander selecteerde hij een reeks gedichten, die in de komende twee afleveringen van Wereldpoëzie verschijnen.

 
^    > pagina 1 van 3... 1 2      3